5 fakta om dränering

Att dränera sitt hus är kanske inget husägare drömmer om. Möjligtvis mardrömmar. Men fuktskador är lika läskiga de! 

Har du unken lukt i källaren eller färg eller tapeter som börjat släppa från väggarna, kanske fläckar eller missfärgningar? Då kan det vara dags att ta tag i dräneringen. Här har vi samlat några fakta om dränering du kanske vill känna till innan du anlitar en entreprenör.

  1. Det sägs att en dränering håller i 30-40 år. Men det är mer än åldern som spelar in! Exempelvis vad marken runt huset består av. Stenig mark är naturligt dränerande, medan lerjord eller morän kan behöva en helt annan tillsyn.
  2. Men vet du med dig att huset är mer än 30 år gammalt, alternativt att den senaste dräneringen är äldre än så, kan det vara dags att åtminstone se över husets fuktskydd. Idag ska dräneringsrören placeras under husets grund – men för 30 år sedan var riktlinjerna grundare rör och därför kanske dräneringar från den tiden inte är lika effektiva som nyare dräneringar.
  3. Ett vanligt problem markarbetare ser när de gör dräneringsjobb är rötter från träd och buskar som vuxit in i dräneringsrören och täppt till dem eller fått dem att spricka. Se till att inte plantera träd, buskar eller växter med djupa rötter nära huset. Rabatter är okej, men välj växter med grundare rotsystem.
  4. Priset på en dränering brukar ligga på 1000-1500 kronor/kvadratmeter. Det skiftar lite beroende på vilken typ av mark det är runt huset och åtkomligheten. Är det trångt på vissa ställen kan andra typer av maskiner behövas.
  5. En dränering av en vanlig villa brukar ta cirka 5-10 arbetsdagar från början till slut.

Lycka till med dräneringen!

26 Aug 2021