Dränera hus

Glöm inte att dränera huset!

Vi har nyligen sett att Sverige inte är immunt mot större översvämningar, och bara under 2021 har tusentals hus blivit förstörda. Även om de enorma vattenmassor som kom då inte hade hållits ute av en bra dränering så kan det räcka med mindre regnmängder för att vatten ska börja sippra in genom golv och väggar i en källare som är dåligt dränerad.

Ofta gäller inte villaförsäkringen i dessa fall, då det är ditt ansvar som husägare att se till att grunden är ordentligt dränerad. Detta gäller även vattenskador på grund av läckande tak eller fasad. Och då kan det bli riktigt dyrt att åtgärda fuktskadorna.

 

Dags att dränera? 4 tydliga tecken

En bra dränering håller i närmare 40 år. Vet du med dig att det börjar närma sig 30-40 år sedan huset eller fastigheten dränerades sist kan det vara dags att planera för att dränera på nytt. Här är några andra, mer synliga tecken på att det blivit dags att dränera om huset:

  1. Unken lukt i källaren.
  2. Synliga fuktfläckar på väggarna.
  3. Färg som flagar eller puts som lossnar.
  4. Tapeter som får bubblor eller lossnar från väggen.

Varför dränera ditt hus?

Upp till 20 procent av alla inrapporterade byggskador kan relateras till fukt i källare. Orsakerna kan vara flera – till exempel en gammal eller dåligt utförd dränering, vilket leder till att vatten från marken tas upp av källarväggen. Över tid kan detta leda till att armeringen rostar och att huset sätter sig. Hittar fukt in i din källare kan det utvecklas ohälsosamt mögel.

Även om det är kostsamt och tidskrävande att dränera är det ett måste för dig som husägare. Fördelen är att du kanske inte behöver göra om det under hela ditt liv! Många företag som utför dränering erbjuder också långa garantier på upp till 10-15 år på jobbet. De flesta erbjuder dessutom gratis offert på en dränering om du ber om det, så det kan vara en idé att ta in offerter från flera olika entreprenörer så att du i lugn och ro kan jämföra både tjänster och priser.  

Hur dränerar man?

En dränering görs ofta i tre olika delar. Man börjar med att gräva ett dike runt huset som blir cirka en meter brett, för att komma åt husgrunden ordentligt. Sedan ska det sättas isolering/fuktskydd, dräneringsrör och ett dränerande lager av grus.

Här kan du hitta företag i hela Sverige som kan dränera ditt hus tryggt och effektivt.

...

RSS

Kan man dränera utan att gräva?

26 Aug 2021

Att dränera är ett stort och kostsamt jobb. Viktigt, men inte särskilt roligt. Därför är det säkert många som höjer ögonbrynen och vänder blickarna mot rubriker som ”Dränera – utan att gräva”. Är det verkligen möjligt?  Vissa säger ja, medan andra säger nej. Metoden, som kallas elektroosmos, sägs vara ”en IT-baserad reglerteknik som ger en [...]


5 fakta om dränering

26 Aug 2021

Att dränera sitt hus är kanske inget husägare drömmer om. Möjligtvis mardrömmar. Men fuktskador är lika läskiga de!  Har du unken lukt i källaren eller färg eller tapeter som börjat släppa från väggarna, kanske fläckar eller missfärgningar? Då kan det vara dags att ta tag i dräneringen. Här har vi samlat några fakta om dränering [...]