Att dränera är ett stort och kostsamt jobb. Viktigt, men inte särskilt roligt. Därför är det säkert många som höjer ögonbrynen och vänder blickarna mot rubriker som ”Dränera – utan att gräva”.
Är det verkligen möjligt?
Vissa säger ja, medan andra säger nej. Metoden, som kallas elektroosmos, sägs vara ”en IT-baserad reglerteknik som ger en elektronisk barriär”.
Ja, det är alltså elektroder (pluspoler) som monteras på murverkets insida, samtidigt som det placeras jordspett i den omgivande tomten (minuspoler). Sedan finns ett aggregat som sänder pulser av likström genom muren. Då ska vattenmolekylerna binda positiva joner som drar sig ut mot minuspolen. Något sånt.
Metoden elektroosmos började debatteras efter att den använts i ett avsnitt av ”Äntligen hemma” som tidigare gick på TV4.
Men inte alla tror på metoden. 2016 dömdes den ut av Jacob Eliasson, samhällspolitisk chef på Villaägarnas Riksförbund, i en intervju med SVT:
– Vi säger att det här är en bluff och vi avråder bestämt från att använda det här, sa han då.
Även Folke Björk, professor i byggnadsteknik på KTH, är i artikeln skeptisk till elektroosmos. Han menar att det visst går att flytta fukt med den här metoden, men att det kanske inte är ett fullgott alternativ till en vanlig dränering.
Huruvida der verkligen fungerar eller ej kan vi inte svara på, men nog kan vi rekommenderar att du ordentligt kollar upp både företaget och metoden innan du skriver på något!